9)

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ν.Ψαθάδων
    |  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ   | ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ |  Η ΕΚΔΟΣΗ  | 

προηγούμενο κεφάλαιο   |   επόμενο κεφάλαιο


 

 

Ο

 Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ψαθάδων ξεκίνησε σαν ιδέα το 1993 ύστερα από την ανάγκη των κατοίκων για ένα κοινό σημείο συνάντησης και δραστηριοποίησης. Σκοπό έχει την ενίσχυση της συνοχής της κοινότητας που ξεκίνησε σαν προσφυγικός καταυλισμός, την αναζωπύρωση και διατήρηση των εθίμων, την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα.

Η πρώτη εκλογή διοικητικού συμβουλίου έγινε της 27-1-2002 με πρόεδρο την κα Τσομπανάκη Χρυσούλα, εν συνεχεία με την κα Σαββαλάκη Σοφία και καταλήγει στις μέρες μας με την κα Σαββαλάκη Σουλτάνα. Τα εγκαίνια του Συλλόγου έλαβαν χώρα στις 15-8-2002 παρουσία του Δημάρχου Διδ/χού, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του ιερέα -με ευεργετικό έργο προς την κοινότητα- Γεωργίου Κομνίδη, όπως και αρκετών μεταναστών.*

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε οίκημα** στην πλατεία του χωρίου, όπου υπάρχουν εκτεθειμένα παραδοσιακές στολές και εργόχειρα, φωτογραφικό υλικό, και αρχείο με ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια. Τα μέλη συντηρούν παραδοσιακές στολές και μετέχουν στο χορευτικό τμήμα όπως και στη χορωδία. Έχουν αναλάβει τον ευπρεπισμό της Εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονος όπως και της μικρότερης, Αγ. Παρασκευής. Διοργανώνουν επιμορφωτικές εκδρομές, συμμετέχουν σε παραδοσιακές διασυλλογικές εκδηλώσεις διοργανώνουν την πανήγυρη του χωριού, αναβιώνουν έθιμα, πραγματοποιούν μνημόσυνα και συνεστιάσεις μετέχοντας στη χαρά και τη λύπη της κοινότητας.

Ο Σύλλογος αριθμεί περίπου στα 100 μέλη με την ελπίδα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και με την ευχή να συνεχίσει το έργο του για πολλά χρόνια.

(Δέσποινα Μαλαδάκη, Μάιος 2006)

Σημειώσεις:

  *Ο Σύλλογος εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ευάγγελο Παπατσαρούχα και 4 ιερείς,  παρουσία όλων των κατοίκων,  τον Δεκαπενταύγουστο του 2002 ημέρα Πέμπτη, μαζί με την επίσημη αποχώρηση του π. Γεωργίου Κομνήδη που συνταξιοδοτήθηκε, και στον οποίο απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα για την πολύπλευρη προσφορά του στους Ν. Ψαθάδες. Έπειτα ακολούθησε γλέντι με φαγοπότι και χορό.

**Mετά τα μέσα του ’90, το εκλογικό κέντρο των Ν. Ψαθάδων μεταφέρθηκε στο  οίκημα του αγροτικού ιατρείου, τ’ οποίο κτίσθηκε (το 1981 περίπου), επί Δημάρχου Γεωργίου Σπυράκη (1978–1982). Σήμερα που δεν υπάρχουν αγροτικοί ιατροί, ο χώρος στεγάζει τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Ν. Ψαθάδων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αυτή η προσπάθεια είναι μία φωτεινή ακτίνα μέσα στο σκοτάδι του μαρασμού των Ν. Ψαθάδων (και όχι μόνο), για το οποίο όλοι έχουμε της ευθύνες μας, όμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι Πολιτειακοί άρχοντες μας, οι οποίοι αντί να υπηρετούν τον λαό για το καλό της πατρίδας μας, και να σκύβουν επάνω στα προβλήματα του για να τα λύσουν -κατά το δυνατόν-, ζητούν ο λαός να τους υπηρετεί, με αποτέλεσμα, να οδηγούν περιοχές με Εθνική σημασία όπως είναι ο Έβρος και κατ’ επέκταση όλη τη χώρα στο μαρασμό.

     Μνημείο της αθλιότητας αυτής είναι και το διαλογητήριο τροφίμων που υπάρχει στους Ν. Ψαθάδες και δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη του χωριού και να μην υπάρχει ο μαρασμός αυτός, που καθρεφτίζετε στην τελευταία απογραφή (απογράφηκαν 122 μόνιμοι κάτοικοι, από τους 600 με 800 περίπου που κατοικούν σε όλη την οικουμένη). Στις Δημοτικές–Νομαρχιακές  Εκλογές του 2002 στους εκλογικούς καταλόγους του 142ου Εκλογικού Τμήματος (Αγίου Παντελεήμονος) ήταν 377 εγγεγραμμένοι και ψήφισαν 194 (175 στις επαναληπτικές).

     Όσο άκμαζαν οι Ν. Ψαθάδες, οι κάτοικοι του ήταν κατασκευαστές ψάθας κι αγρότες, λιγότερο δε ψαράδες του ποταμού Έβρου. Κατά καιρούς είχαν διάφορα εμπορικά, όπως: νερόμυλο, κεραμιδαριό (κεραμιδοποιείο), μπακάλικα-καφενεία, κουρείο, κέντρο διασκέδασης (στο οποίο τραγούδησαν πολύ γνωστοί λαϊκοί ερμηνευτές), ψαροταβέρνες, βενζινάδικο κ.ά.

     Σήμερα λειτουργεί ένα καφενείο και ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Σημείο της παρακμής του χωριού είναι και το ότι έχει ανοίξει ένα μπαρ με γυναίκες.

     Η παρακμή αυτή ξεκίνησε κατά το 1970 και συνεχίστηκε με τα κατά καιρούς μεταναστευτικά κύματα τόσο στο εξωτερικό (Δυτ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Η.Π.Α., Καναδά...), όσο και στο εσωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη...) ακόμη και στο γειτονικό Διδυμότειχο. Έρχεται όμως σε αντίθεση, τα 10 με 12 οικόπεδα (με η  δίχως οικία) τα οποία αγόρασαν ξενοχωρίτες και εγκαταστάθηκαν εκεί.

     Ίσως η πρόνοια του Θεού με την βοήθεια του Αγ. Παντελεήμονος και της Αγ. Παρασκευής, δεν αφήσει να σβήσουν οι Ψαθάδες και να ξανακουστούν χαρούμενες παιδικές φωνές. Αμήν!

 

Πίνακας εκλεγμένων «Αρχόντων» των Νέων Ψαθάδων.

Όνομα                                                  αξίωμα                    επί Δημάρχου                       χρον. περίοδ.

Τσιαφλάκης Γεώργιος                     Πάρεδρος                                                       1924/1933

Τσουράκης Άγγελος                            »                                                             1924/1933

Σιαλάκης Χρήστος                               »                                                             1933–1938

Γερμανική Κατοχή–Εμφύλιος κλπ.                                                                         1940-1960

Σιαλάκης Αθανάσιος (υι.Χρήστου)           »                                                            1960–1964

      »               »                      » (μία φορά αντιπ.)                                             1964–1967

                                                                             Αριστίδης Βαλτσίδης (διορ.)    1967–1968

Τσιαφάκης Σταύρος                             » (διορ.)           Αναστ.Κεχαγιόγλου              1968–1970

Βουδαλικάκης Χρυσόστομος             Σύμβουλ.                Χατζηστέργιου                    1970–1974

          »                     »                    »                      Γ. Σπυράκη                         1974–1978

Γκάγκαλης Απόστολος                    Σύμβουλ.                        »                              1978–1982

Δουανουλάκης Νικόλαος                      »                      Ι. Νικολα ΐ δη                      1982–1984

& Καλιαλάκης Ιωάννης*                       »                              »                              1984–1986

Σιαλάκης Χρήστος (υιός Αθαν.)        Πάρεδρος                Βασιλόπουλο                       1986–1990

     »             »                                 »                      Ε. Παπατσαρούχα                 1990–1994

     »             »                                 »                              »                              1994–1998

Πιπιλικάκης Ανδρέας                       Σύμβουλ.                        »                              1994–1998

*Παρ’ όλο που εκλέχτηκε ο ένας μοιράστηκαν (από 2 έτη) τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου !!!

 

Α Γ Ρ Ο Φ Υ Λ Α Κ Ε Σ : 1) Αθανάσιος Δανιηλάκης, 2) Ζαχαρίας (περί το 1946-47), 3) Πασχάλης Παπαδόπουλος (δεκαετία ’50-60), 4) Ιωάννης Πιπιλικάκης, Στέφανος Τσοράκης (-1965 ως 1966+, 13 έτη), 5) Σταύρος Χατζημπιάκης (τελευταίος).  << πίσω 

 

 

αρχή