Η ανιστόρησις του Ι.Ν. Αγ. Παντελήμονος.

     Μετά την εγκατάσταση των Ψαθιωτών στο νέο τους χωριό, έκτισαν ένα κτίσμα (περί το 1924-27) του οποίου στο επάνω μέρος του (ημιώροφος) λειτούργησε το σχολείο, ενώ στο κάτω μέρος (ημιυπόγειο) του κτιρίου αυτού, οι Ψαθιώτες είχαν την εκκλησία τους (ως το 1938), με τις Εικόνες και τα άλλα ιερά κειμήλια, που έφεραν μαζί τους από το παλαιό χωριό. Ήταν μία προσωρινή λύση για αυτούς, γιατί είχαν την ελπίδα, ότι σύντομα θα επέστρεφαν στο χωριό τους.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος

     Με τον καιρό άρχισε να εγκαταλείπεται η ελπίδα της επιστροφής και όταν ωρίμασε η ιδέα, το να κτιστεί μόνιμη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος, άρχισαν οι συζητήσεις για το που θα μπορούσε να κτιστεί η εκκλησία. Η αρχική απόφαση ήταν να κτιστεί σε ένα ύψωμα έξω από το χωριό δίπλα στο παλιό υδραγωγείο (στο σημερινό οικόπεδο του Αθανασίου Γκάγκαλη). Ο πάρεδρος του χωριού (Χρήστος Σιαλάκης) όμως, επέμενε να κτιστεί στην νότια είσοδο του χωριού, ώστε κάποιος περαστικός που θα 'θελε, να μπορεί να ανάψει το κεράκι του. Μετά από την έντονη επίμονη του παρέδρου αποφασίστηκε να κτιστεί η εκκλησία δίπλα στην πλατεία, κοντά στη μία από τις δύο εισόδους του χωριού (στο αμπέλι του Δημητρίου "Τσιαφίλα") και που σήμερα βρίσκετε ανάμεσα στην παλιά Εθνική οδό και στην Νέα Εγνατία οδό. Και πράγματι, είναι πολλοί οι ξένοι που έχουν επισκεφθεί ως σήμερα την εκκλησία και έχουν ανάψει το κεράκι τους.

     Η εκκλησία άρχισε να κτίζετε το 1936 από τον Κουπαρά -πολύ γνωστού τεχνητού από το Διδυμότειχο- και με τη συμμετοχή των ίδιων των Ψαθιωτών. Έκανα δηλ. "μετζί", που σημαίνει ότι πηγαίνανε με τα κάρα για να πάρουν υλικά από διάφορα μέρη. Τις πέτρες τις πήραν από νταμάρι που υπήρχε πολύ κοντά έξω από το χωριό, δεξιά οδεύοντας προς το Αμόριο.

     Πριν γίνει η οροφή του Ναού, άνοιξαν οι τοίχοι, και την ξαναεπισκεύασε τεχνίτης από το γειτονικό Αμόριο, ο Ντόμπρος, που όπως λένε ξεπέρασε τον Κουπαρά σαν τεχνίτης. Λέγεται, ότι οι μεταλλικοί ράβδοι που είναι ορατοί στην οροφή του Ναού (από το βόρειο στο νότιο τοίχο), έχουν τοποθετηθεί γι' αυτό τον λόγο, για να συγκρατούν δηλαδή τους τοίχους.

     Τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Ν. Ψαθάδων έγιναν το 1938. Έτσι βρήκαν πάλι μόνιμη στέγη οι Εικόνες, η καμπάνα και τ' άλλα ιερά κειμήλια της κατεχόμενης από τους Τούρκους εκκλησίας, του Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ