Ο ναΐσκος των κοιμητηρίων της Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

     Μετά από 60 περίπου χρόνια (1995-96), επί 2ης δημαρχίας του Ευαγγέλου Παπατσαρούχα (1994-1998) θεμελιώθηκε στα κοιμητήρια Ν. Ψαθάδων -εκεί που από το 1923-1924 περίπου βρίσκουν την τελευταία τους κατοικία οι ξεριζωμένοι κάτοικοί του- ο ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής και εγκαινιάστηκε το 1999, στον οποίο τελείται κάθε χρόνο, την 26η Ιουνίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο ναΐσκος των κοιμητηρίων της Οσιομάρτυρος Παρασκευής

     Η τοιχογράφηση του ναού έγινε από δύο Βούλγαρους αγιογράφους (χείρ Κύριλλo Ζλάτκοφ & Μπογιάν Μπογιάνοφ. Οι τρείς εικόνες του τέμπλου (του Ιησού Χρηστού, του Ιωάννου Προδρόμου και της Αγίας Παρασκευής) είναι προσφορά του τότε δημάρχου Ευαγγέλου Παπατσαρούχα. Η τέταρτη εικόνα (της Βρεφοκρατούσης Θεοτόκου) είναι αφιέρωμα της οικογενείας Σωτηροπούλου (δευτέρου σε ψήφους, υποψηφίου Έπαρχου στις Νομαρχιακές εκλογές του 2002 με το ψηφοδέλτιο του Υπερνομάρχη Έβρου-Ροδόπης Χρήστου Χατζόπουλου, του οποίου η μητέρα κατάγεται από τους Νέους Ψαθάδες).

     Αρχικά νόμισα ότι ο μικρός αυτός ναός έγινε ως ανιστόρησις της παλιάς εκκλησίας της οσιομάρτυρος Παρασκευής των Ψαθάδων που αφήσαν οι πρόγωνοί μου πίσω στην Τουρκία. Όμως πρόκειται για σύμπτωση, όπου συνέπεσε η επιθυμία του δημάρχου και η παλιά εκκλησία του παλιού χωριού των Ψαθάδων να είναι προς τιμή της οσιομάρτυρος Παρασκευής, χωρίς αυτό να το γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού. Έτσι ο Πανάγαθος Θεός οικονόμησε έτσι, ώστε, οι δύο εκκλησίες του παλιού χωριού να ανιστορηθούν στους Νέους Ψαθάδες.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ